Pages

Vitamin, Garam Galian dan Diet Tamhahan

Vitamin A

Ia juga dikenali sebagai Retinol. Ia penting untuk :

Kepentingan

  • Tumbesaran kanak-kanak yang sempurna,
  • Penglihatan yang baik (mencegah dan kadang-kala memulihkan rabun malam) untuk kanak-kanak dan orang dewasa.
  • Kulit yang sihat
  • Lapisan selaput mukosa didalam tubuh.

Kekurangan

  • Kekurangan Vitamin A boleh menyebabkan :
  • Penurunan daya tahan kepada jangkitan;
  • Kulit kasar, kering dan berjerawat;
  • Masalah penghadaman;
  • Batu karang (ginjal);
  • Rabun malam
  • Penyakit mata, termasuk xerophthalamia, dimana ia boleh menyebabkan buta.

Sumber

  • Sumber Vitamin A yang baik adalah :
  • Hati, telur
  • Marjerin
  • Susu penuh krim dan susu rendah lemak
  • Beta Carotene dari makanan (terdapat dengan banyaknya di dalam labu, lobak, aprikot, mangga, betik dan buah dan sayur yang berwarna kuning/oren dan merah serta dalam sayuran daun hijau seperti bayam, sawi, lobak putih dan ubi bit) yang akan ditukar kepada Vitamin A oleh tubuh kita.

Keracunan

  • Vitamin A larut lemak, dan ianya disimpan dalam badan sekiranya supplemen berlebihan diambil secara berlebihan
  • Dalam kes yang teruk, kemungkinan berlaku rabun penglihatan, tekanan tinggi dalam otak, dan keguguran rambut.


Vitamin C

Kepentingan

  • Vitamin C, juga dikenali sebagai asid askorbik.
  • Ianya penting untuk pembentukan dan pengekalan kolagen, iaitu sejenis protein yang mengukuhkan kedudukan sel badan.
  • Ia sangat mustahak untuk tulang dan gigi, untuk pembuluh darah, dan penyembuhan luka.
  • Vitamin C juga membantu dalam proses metabolisma beberapa jenis asid amino dan hormon.
  • Ia juga memiliki kesan antioksida, dengan membantu badan mengeluarkan kumuhan karcinogenik hasil dari proses metabolisma yang digelar sebagai radikal bebas.

Kekurangan

  • Kekurangan Vitamin C boleh menyebabkan:
  • Skurvi
  • Kurang daya tahanan
  • Pendarahan gusi.

Sumber

  • Sumber Vitamin C yang baik adalah :
  • Jambu batu
  • Betik
  • Belimbing
  • Mangga
  • Buah Sitrus (Limau)
  • Sayuran berdaun hijau
  • Keracunan
  • Cirit birit
  • Ganguan gastro usus
  • Pembentukan batu karang (ginjal)
  • Penambahan asid urik


Vitamin B12

Kepentingan

  • Vitamin B12 atau Cobalamin, dalam kombinasi dengan Folacin (Vitamin B12 juga dikenali sebagai Asid Folik)
  • Ia digunakan dalam pembentukan sel darah merah
  • Ia juga membantu dan mengekalkan pelindung selaput saraf.

Kekurangan

  • Simtom kekurangan Vitamin B12 ialah:
  • Pernicious Anemia
  • Lumpuh otot dan urat saraf.

Sumber

  • Daging
  • Ikan
  • Ayam/itik
  • Produk tenusu
  • Telur
  • Hati

Zat Besi

Kepentingan

  • Zat besi adalah garam galian yang diperlikan dengan sedikit tetapi sangat penting untuk kebaikan kesihatan dan kehidupan. Kebanyakan daripada zat besi dalam tubuh manusia terdapat di sel darah merah-hemoglobin dan kepentingannya adalah:
  • Memudahkan pembentukan hemoglobin dalam sel darah merah
  • Pembentukan myoglobin dalam otot
  • Pembawa oksigen
  • Terlibat dalam penggunaan tenaga .

Kekurangan

  • Secara amnya kekurangan zat besi boleh menyebabkan :
  • Anemia
  • Simptom 'Attention Deficit Hyperactivity Disorder' dikalangan kanak-kanak
  • Dikalangan orang dewasa kerap kali menyebabkan keletihan

Sumber

  • Hati
  • Beef
  • Ayam/itik
  • Ikan
  • Cengkerang
  • Telur
  • Kekacang
  • Kacang kering
  • Buah prun kering
  • Jus buah prun
  • Bijiran- yang ditambah dengan zat besi
  • Gandum penuh
  • Roti yang diperkaya dengan galian dan bayam
Keracunan
  • Boleh merosakkan hati dan pancreas,
  • Kemungkinan peningkatan risiko untuk barah dan penyakit jantung.


Asid Folik

Kepentingan

  • Juga di kenali sebagai Folate.
  • Diperlukan untuk menghasilkan sel baru terutama sel darah merah.

Kekurangan

  • Kelesuan
  • Keletihan
  • Kurang daya tumpuan
  • Cepat marah
  • Pening
  • Jantung berdebar
  • Sesak nafas
  • "Neural tube Defect" (kekurangan semasa mengandung)

Sumber

  • Kekacang
  • Sayur daun berwarna hijau


Kalsium

Kepentingan

  • Terlibat dalam proses penambahan garam galian dalam pembentukan tulang dan gigi janin
  • Kontraksi dan relaksasi otot,
  • Fungsi-fungsi saraf,
  • Pengawalan selular dalaman,
  • Cofactor enzim selular luaran,
  • Pembekuan darah dan tekanan darah

Kekurangan

  • Osteoporosis,
  • Pertumbuhan kanak-kanak yang terbantut.
  • Osteomalasia
  • Rikets

Sumber

  • Susu dan produk tenusu,
  • Ikan (Bertulang),
  • Tofu,
  • Kekacang,
  • Brokoli
  • Bayam
  • Cekur manis
  • Makanan yang diiperkaya dengan kalsium
Keracunan
  • Batu karang (ginjal).


Zink

Kepentingan

  • Pengangkutan untuk Vitamin A.
  • Deria rasa.
  • Penyembuhan luka.
  • Produksi sperma.
  • Perkembangan bayi.
  • Memainkan peranan dalam kebanyakan enzim, hormon (insulin), bahan generik dan protein.

Kekurangan

  • Kurang selera makan.
  • Tumbesaran kanak-kanak terbantut.
  • Kelembapan perbentukan organ seks.
  • Penurunan fungsi imuniti.
  • Lambat penyembuhan luka.

Sumber

  • Hati
  • Daging
  • Ayam/itik
  • Makanan laut
  • Kekacang (OffalsNuts)
  • Bijiran
  • Kekacang
  • Bijiran penuh

Keracunan

  • Demam
  • Muntah
  • Cirit birit
  • Gastrik
  • Pening

Iodin

Kepentingan

  • Membantu dalam pengawalan metabolisma dan pembentukan janin.
  • Kekurangan
  • Pembesaran kelenjar tairoid (goiter)
  • Sumber
  • Makanan laut
  • Garam beriodin

Keracunan

  • Sensasi panas dalam mulut, tekak dan perut
  • Sakit perut
  • Demam
  • Loya
  • Muntah
  • Cirit Birit
  • Hypotyroidism
  • Goiter

No comments:

Post a Comment

Artikel Popular